Sisua Rajalle! - Osa 8 - Kiova ja kotimatka

Sisua Rajalle! - Del 8 - Kyiv och hemresan

Med alla våra åtaganden avklarade hade de flesta av oss äntligen en dag för oss själva. Vi åt frukost och begav oss sedan ut på staden för att kolla på de viktigaste turistmålen, köpa lite souvenirer, samt njuta av vad Kyiv hade att erbjuda. Staden visade sig verkligen från sin bästa sida, med strålande solsken som lockade ut lokalbefolkningen i stor styrka till parker, torg och uteserveringar.

Innan vi hann bege oss ut gick dock flyglarmet igen. Vi tog det säkra före det osäkra och gick ner till hotellets bombskydd i en del av parkeringsgaraget där vi sedan satt en stund och skämtade om olika grejor innan vi tröttnade och gick upp igen. Larmet tog också slut strax efter, åter igen utan att något hade kommit in mot Kyiv. Sedan begav vi oss ut på stan.

Vi gick och kollade på utställningen av förstörda ryska fordon, Hjältarnas Minnesvägg, Maidan med sitt hav av flaggor - en för varje fallen soldat, samt den fina utsiktsbron vid Dniper samt souvenirförsäljningen vid St. Andrews kyrka. Vi åt en god lunch i en georgisk restaurang, och tog till slut ett par öl på en terrass i solen. Till slut höll det på att bli lite stressigt då vi p.g.a. en missberäkning med tiden fick bråttom till tågstationen. Till råga på allt så blev vår taxi stannad av polisen också, så vi satt redan och funderade på alternativ ifall vi missade tåget. Till slut hann vi ändå i rätt god tid till tågstationen, och inte ens den tiotals meter långa kön genom säkerhetskontrollen var långsam nog att orsaka problem. Med många minuter till godo satt vi till slut på tåget mot Polen. Vår hemresa hade börjat.Eftersom all reguljär flygtrafik till och från Ukraina är inhiberade p.g.a. kriget, så är det inte det lättaste att ta sig till och från Kyiv. I mitt fall handlade det om först en tio timmars tågresa till en gränsstation precis innanför polska gränsen, lång kö till passkontroll, nästa tåg till Krakow i tre timmar, byte till tåget mot Warszawa och ytterligare två timmar dit. Sedan lite tidsfördriv på stan och till slut förflyttning till flygfältet och flyg hem till Finland. Från att vi steg i taxin vid vårt hotell i Kyiv tills dess att jag är hemma i Helsingfors lär det gå i runda slängar 30 timmar. Detta under förutsättning att allt går någorlunda enligt plan - i skrivande stund sitter jag ännu på tåget en timme från Warszawa.

Avslutningsvis vill jag säga att det har varit en otroligt givande resa som har gett mig nytt perspektiv och ännu mer motivation att fortsätta hjälpa på de sätt jag kan. Ukrainarna är otroligt driftiga och under det ofattbart monstruösa ryska anfallet gör de allt de kan för att vinna, och med allas vår hjälp är det fullt realistiskt. Vi får inte tröttna, för det gör de inte heller.

Det sagt så ser jag nog otroligt mycket fram emot en dusch och min egen säng. Tack för att du har följt med på resan!

Tillbaka till blogg